Algemene info Gelderse Jaarmarkt

In 1975 werd de eerste Gelderse Jaarmarkt in Dieren gehouden. De organiserende voetbal vereniging, sportclub Dieren, wilde een eigen clubhuis en hiervoor werd een bouwcommissie opgericht die meerdere activiteiten organiseerden voor het realiseren van een clubhuis.

De eerste jaarmarkt was klein maar succesvol. Na de fusie tussen Sportclub en Juventus groeide de Erica jaarmarkt uit tot een begrip in de regio. Mensen uit de hele regio bezochten de markt. Naast de vele marktkramen waren er ook andere activiteiten, waaronder een rommelmarkt, muziekoptredens, kinderattracties etc. Hoogtepunten waren o.a. optredens van The Fortunes, Guys and Dolls en de The Shorts. De plaatselijke band Support Act was jaren lang de hoofd act op het podium bij de beren.

Veel marktkoop mensen komen en kwamen ieder jaar. Veelal op dezelfde plaats als het jaar ervoor, zodat ze een vaste klantenkring konden opbouwen. De markt kent ook een grote verscheidenheid aan artikelen die te koop worden aangeboden. Ook hobbyisten staan tussen de reguliere marktkramen, waardoor er ook sprake is van uiteenlopende koopwaar.

Dieren ligt tussen Arnhem, Zutphen, Apeldoorn en Doetinchem. In dit gebied wonen veel mensen, waarvan er dus veel de jaarmarkt bezoeken die op de eerste zaterdag van juli wordt gehouden in het centrum van Dieren. Ook veel winkeliers komen die dag met een stand naar buiten.

In 2012 is de organiserende voetbalvereniging Erica’76 gefuseerd met Gazelle Nieuwland tot v.v. Dieren, de jaarmarkt gaat echter op dezelfde voet door. De Gelderse Jaarmarkt is het grootste evenement in de regio met zo’n 300 marktkramen.

De Gelderse Jaarmarkt is ook uniek doordat het georganiseerd wordt door vrijwilligers van de voetbalclub v.v. Dieren.